نکات مهم درس 11 علوم شگفتی های برگ
چند نکته درباره ی گیاهان
*گیاهان جان دارند.
*همه ی قسمت های گیاه از سلول ساخته شده است .
*سلول هایی که کلروفیل یا سبزینه دارند می توانند غذاسازی کنند .
*گیاه هم غذا می سازد هم غذا مصرف می کند .
فتوسنتز :
غذاسازی گیاهان به وسیله نور خورشید را فتوسنتز میگویند.
شرایط و مواد مورد نیاز برای فتو سنتز :
آب و مواد معدنی - کربن دی اکسید - نور خورشید - سبزینه (کلروفیل )
فواید فتوسنتز برای کره زمین :
1-تولید غذا برای جانوران و انسان
2-گرفتن دی اکسید کربن و کاهش آلودگی هوا
3-تولید اکسیژن
4-زیاد شدن گیاهان روی زمین
نحوه ذخیره غذا در گیاهان :
غذای ساخته شده توسط گیاهان در قسمت های مختلفی ذخیره می شود به طور مثال :
گندم و جو در دانه - چغندر و هویج در ریشه -انگور و پرتقال در میوه -
کاهو و تره در برگ - نیشکر و کرفس و سیب زمینی در ساقه
مواد غذایی موجود در گیاهان
1-دانه نشاسته دار مثل گندم و برنج و ذرت
2-دانه روغن دار مثل آفتابگردان و بادام
3-ساقه ی نشاسته دار مانند سیب زمینی
4-میوه ی نشاسته دار مثل موز و انبه و سیب
5-میوه ی روغن دار مانند نارگیل و زیتون
6-پروتئین مثل سویا و لوبیا
توجه داشته باشید گیاهانی که نمی توانند همه ی غذای مورد نیاز خود را بسازند حشرات را با برگ هایشان شکار می کنند .
روزنه :
روزنه به سوراخ های ریزی گفته می شود که در برگ بوده و وظیفه دارد گاز دی اکسید کربن را با اکسیژن جا به جا نماید .
چگونگی شناخت ماده نشاسته دار
با ریختن ید روی هر ماده ای می توانیم به پاسخ برسیم در صورتی که رنگ ماده به آبی تیره تغییر کند نشان از وجود نشاسته دارد .مثلا برای بیسکوییت این آزمایش را انجام دهید.
وظایف ریشه ی گیاه :
محکم نگه داشتن گیاه در خاک - جذب آب و املاح (البته بعضی از ریشه ها خوراکی هستند مثل چغندر و هویج )